Laden...

Bitcoin voor beginners: wat is Bitcoin?

Je hebt in de laatste weken vast over de Bitcoin gehoord of gelezen. De Bitcoin, die ook wel het digitale goud genoemd, is in minder dan drie maanden vijf keer in waarde gegroeid, met een huidige waarde van  $ 0000.00 per stuk. Maar wat is Bitcoin eigenlijk en wat kan je er nou mee?

In dit artikel geven we je een spoedcursus over de Bitcoin:

– Wat is de Bitcoin en blockchain?
– Waarom is de Bitcoin zo exponentieel aan het groeien in waarde?
– Wat is het doel van Bitcoin en hoe gebruik je Bitcoins?

Wat is Bitcoin
De Bitcoin is een digitale munt. Digitale munten worden ook wel ‘digital currencies’ genoemd en hebben als doel projecten te decentraliseren. Simpel gezegd betekent dit, dat de macht niet meer in handen van bijvoorbeeld financiële instellingen als banken komt te liggen, maar er geen concrete beheerder is. Digitale currencies samen, worden ook wel crypto currencies genoemd. Elke digitale munt, heeft een bepaald doel. Zo is het doel van de Bitcoin om eenvoudig, transparent, neutraal en snel transacties te verwerken. Het doel van Bitcoin is dus om te dienen als betaalmiddel, net zoals euro’s of dollars. Omdat het gaat om crypto currencies, wordt de Bitcoin verhandeld op een openbare markt, waar de waarde kan fluctueren (de waarde van een Bitcoin kan dus bijvoorbeeld omhoog of omlaag gaan).Wat is Blockchain
Eenvoudig omschreven is blockchain een soort database. In deze database worden transacties opgeslagen. Dit kunnen bijvoorbeeld betalingen zijn, maar zoals bij Ethereum, gaat het om gegevens (bijvoorbeeld contracten tussen 2 partijen). De informatie wordt in kleine blokjes opgeslagen in deze database, die als het ware met een ketting aan elkaar verbonden is. De chain (ketting) in dit geval betekent, dat elk blokje in de ketting, informatie bevat van het vorige blokje, wat van de blokjes een informatie-ketting maakt. Op deze manier creeer je een neutrale en gedecentraliseerde ‘ketting’, die wordt opgeslagen in een netwerk van computers. Dit zorgt er dus voor dat de informatie niet op 1 plek staat.

Waarde groei van Bitcoin

In de vroege dagen was een Bitcoin ongeveer 10-20 eurocent waard. In 2017 is de waarde pas echt gaan groeien, met een prijs van rond de 1000 euro per Bitcoin. Door de enorme groei in waarde, is handel in Bitcoin een snel groeiende business. Alleen al in December 2017, groeide Bitcoin van 9245 euro naar 16000 euro. Sommige kenners zeggen dat Bitcoin wellicht ooit de waarde krijgt van 100.000 euro. Je kan je dan ook goed voor stellen, dat veel mensen, ook in Nederland, bang zijn om de boot te missen in de exponentiële groei van de digitale munt. Deze vooruitzichten worden ook wel speculatie genoemd. Speculatie dat Bitcoin zo enorm gaat groeien, wat er voor zorgt dat er meer kopers in Bitcoin stappen. De groei wordt dan ook voornamelijk gedreven door speculatie, waar er steeds meer kopers in de Bitcoin stappen, wat de prijs omhoog drijft. Bij het kopen van Bitcoin, dien je dus ook goed te overwegen, of investeren in Bitcoin een goede stap is. De waarde kan mogelijk nog veel verder groeien, maar er is ook een mogelijkheid dat de waarde stabiliseert of zelfs naar beneden gaat. Mocht je in de Bitcoin willen handelen, is het verstandig om klein te beginnen. Op deze manier leer je de markt goed kennen, die veelal als een achtbaan werkt. Waar de prijs groeit, wordt deze altijd weer gecorrigeerd. In het begin kan dit dus stressvolle situaties opleveren, met paniek aan- en verkopen.

Doel en gebruik van Bitcoin

Het doel van Bitcoin is om een gedecentraliseerd financieel betaal system te creëren. Dit betekent dat je dus snel, eenvoudig, transparent en neutraal betalingen kan doen met Bitcoin (zonder afhankelijk te zijn van je bank). Bitcoin dient dus als betaalmiddel, dat je bijvoorbeeld kan gebruiken bij websites en webshops. Ook is het mogelijk om Bitcoins naar elkaar over te maken, met een zogenaamd Bitcoin adres. Dit adres dient net als een rekeningnummer, waar dus Bitcoins naar kan worden over gemaakt. Bitcoin maakt momenteel een enorme groei door, waardoor de functie niet enkel een betaalmethode is, maar er ook in wordt gehandeld (zowel kopen en verkopen van Bitcoin als inzetten op features, waar als het ware op de toekomstige prijs wordt ‘gegokt’. Om deze reden wordt Bitcoin ook wel het digitale goud genoemd.

Voordelen van Bitcoin:
– Neutraal. Geen bank verbonden aan betalingen.
– Snel. Transacties worden snel verwerkt.
– Privacy. Gegevens worden niet gebruikt door financiële instanties.

Top